PİŞİK TEDAVİSİ

Pişiklerin düzelmesi için bez bölgesinin sık sık havalandırılması gerekir. Uyku sırasında, bebek çiş ya da kakasını yaptıktan sonra bezini bir süre açık bırakmak iyi olur. Ayrıca bezi sıkı bağlamamaya özen gösterin. Bezde delik açmak ta havalanmayı arttırmak için uygulanabilecek bir yöntemdir.

Bebeğinizin altını temizlerken duru su kullanmayı tercih edin. Hazır ıslak mendillerden ve sabunlardan mümkünse uzak durun. Bu tip temizleyiciler alerji yapabilir. Bir termosta hazır bulunduracağınız kaynamış ılınmış su ve pamuk yardımı ile bebeğin altını temizleyebilirsiniz. Kakası cildine yapışmış ise yumuşak bir sabunla ya da zeytinyağı ile silebilirsiniz. Cildi temizledikten sonra kuruması için açık bırakmak pişiklerin hızlı iyileşmesine yardımcı olur.

Cilt ile çiş/kaka arasında ara bir tabaka oluşturmak pişiği önleme ve tedavi etmede önemlidir. Bu amaçla pişik kremi kullanmanız gerekebilir. Bu kremi ince bir tabaka olarak her bez değiştirmede sürün. Her sabah deri kıvrımları arasında kalmış olan kremi su ve pamuk ile temizleyerek gerekiyorsa yeniden sürün. Çinko oksitli pişik kremlerini tercih edin. Pişik yerine pudra, nişasta gibi maddeler sürmeyin, bu tip Ürünler bebeğinizin akciğerlerine kaçarak solunum sıkıntısı yaratabilir.

Yukarıdaki tedavi ile basit pişikler 2-3 gün içinde düzelmeye başlar. Pişik 3 gün sonra hala düzelme göstermiyorsa, cildin rengi parlak kırmızı bir hal aldıysa, su toplamaya başladı ya da iltihaplandıysa basit pişik olmaktan çıkmış demektir. Ciltte 2-3 günden fazla süren pişiklerde genellikle mantar enfeksiyonu başlar. Bu durumda cilt kırmızıdır, bacak aralarında ve kıvrım yerlerinde de kızarıklık vardır. Mantar enfeksiyonu düşünüldüğünde bir mantar ilacı kullanmak gerekir. Ayrıca sarı renkli akıntılı sivilceler bakteriyel bir enfeksiyona bağlı olabilir.

Bu durumların tedavisi için doktorunuza danışmanız gerekecektir.

Hiç yorum yok: